Tuesday, November 16, 2010

sizzling yee mee or kuew teow?

sizzling kuew teow

hari ni saye makan sizzling kuew teow..sedap juge..tadi sy lunch kat The Mines..kat Spices of Malaysia atau gelaran glamor nye...foodcourt The Mines..ahahah...tempat ni terletak di antara McD dan juge KFC..agak2 dah bosan nk mkn fast food..try la makan kat cini....ad banyak pilihan...harga pn agak berpatutan...rasa pun boleh tahan...menu yang saya pilih hari ni sizzling kuew teow..harga dy RM4.80..tanpa telur..jika nk telur kena tambah lagi RM1..harga pun ok,ok la..xmahal sangat..xmurah sangat...sedap...nak taw rasa dy? cuba la sendiri....


Sunday, November 14, 2010

yeay!!!

hepinye....exam sudah mau habis..xsabar nk makan banyak2 selepas ni...hahahah....tunggu ye..nanati saya promote makanan dan tempat makan tersebut...cm jalan2 cari makan lak...

McChicken Supreme(McCS)

McChicken Supreme(McCS)...produk terbaru McDonlad's...dy macm McChicken  biase jugak..cume yang special tentang McCS ni, dy ad satu keping tomato segar dan kepingan daging ayam yang di salai...tapi mmg sedap..saye dah rase..mmg sedap..dengan mayonis dan sayur segar dy..lazat sangat...promosi ni mula pada 11Nov2010 hingga 11Dec2010 je (11pg-4pg je taw).. cuba la rase..mmg sedap..tentang harga saya xhafal pulak..tapi korang semua boleh tengok dekat papan kat McD tu..harga yang dipapar tu x campur dengan cukai lagi taw..so, jgn terkejut bile cashier sebut harga lain dari yang korg bajet..haaa...kalau xsilap ak 5% je cukai dari harga makanan...so, kira lah dengan bijak..
Kalu korg betul2 nk jimat, pergila waktu McValue Lunch..tyme tu mmg murah..cuba lah sendiri..nak yang lagi sedap?datang lah ke McDonald's The Mines...


Thursday, November 11, 2010

ini saye...

kejap..kejap...tengah bosan tadi..tetibe terjumpe gamba awal sem ari tu..ni sebelum saya masuk meeting...sedang bersiap nak masuk bilik kena snap dengan atiyah...posing tu penting even tga sibuk betul kan tudung..ahaha...
tengah xde kerja ni...sedang cari mood nk stadi jap..


rindu nyeeeee...

halo..halo..da lame sangat x edit blog ney..bz sikit...saye da mule kerja part-time kat McDonald's The Mines...jemput2 la datang ke McD mines yea...tp diskaun xd la...ahahha....sekarang ni pun minggu exam..herm...nk mula cerita yang mane satu ea??

PART-TYME
saye da mule kerja part-tyme..1st pengalaman bekerja..pada mula nye niat nk main2 je..heheh...xsangka lak leh dpt kje kan..so, sy pn mula la masuk kerja..nebes sgt2 bile nk g tmpt keje..ye la..xpernah kot kerja..tetibe lak hari tu nk masuk kerja...bayangkan..nk stat mia(moto saye)pn dok menggigil..adoi..
dah masuk keje..seronok gak..banyak benda yang sy belajar..kalau boleh semua benda nk belajar..tp xcekap la..huhhu...so skrg ni...sy sdg belajar untuk cekap kan diri dalam semua bidang..org kate.. 'practice make perfect'..betul ke??lebih2 lagi sy ni jenis yang lmbt pick-up..

EXAM LAK
minggu stadi dah lepas..herm..datang la minggu exam yang mampu membuat saye jadik seorg yang diam,gila,serabut dan selekeh..xterurus hidup di wat nye...jiwa kacau...ahahah..
1st, 2nd paper leh tahan lagi...sampai 3rd paper..wow!!!SPEECHLESS...bukak buku soklan..selak2..tutup balik..termenung kejap..bukak balik..ilham tak de lansung..tergamam sampai malam....
4th paper lak samp nk koyak kertas di wat nye..exam yang ni 'open book'..leh bukak nota..tp fhm2 je la..ble dah gelabah..formula pn da xjumpe..selak2 buku..nyaris koyak..xjjmpe..last minit baru jumpe..mase dah kontot tyme tu..adoi...dengan sejuk lagi...
sejuk + gelabah = terketar2..
ahahh..sakai...serabut jiwa raga..
tinggal lagi 2 paper..xsabar nyeeeeeeee.........yeye!!!

Sunday, October 17, 2010

lampu-lampu

dah lame dah g i-city ni sebenarnya....tp tu la..ad masalah sikit..dengan kekangan masa, masalah teknikal....so, proses dy jadi lmbt sikit la..akhirnya..terhasil la idea nk masuk kan gamba dan nk cerita sedikit sebanyak sal i-city ni..
i-city ni terletak kat Shah Alam Selangor...malam je baru lampu2 ni terpasang..ye la..kalu bukak waktu siang pun..xgne gak...bkn nye nampak pon...wat bazir letrik je....parking kereta kne bayar tapi parking moto free..kalo nak free, nek la moto....lenguh pinggang gak nek moto dari UPM ke i-city....tp seronok sgt...excited gile tgk lampu2 ni menyala.....dari jauh lagi dah nmpk..terjerit2 atas moto tu..ahahah...


turun moto je...terus berjalan mengikut lampu2 ni...macam pokok cyber kan??pokok2 ni menghiasi sepanjang perjalanan pejalan kaki....sangat cantik dan menarik...mane x excited g sini??bagi sy la...xpernah lagi tgk pokok2 cyber cmni byk2..bewarna-warni gitu..

ni salah satu daripada tarikan kat citu...sy sampai je di atas..ad laluan salji turun..then terus nampak pokok krismas ni...memang tinggi...cantik..tp lagi cantik kalau tgk 'live'...puas hati....


rasa2 ni kat mane???bukan kat depan Pavillion KL taw...kat i-city jugak...banyak lagi lampu2 yang menarik bentuk nye...ad yang bentuk pokok kaktus...bentuk pokok limau..banyak lagi sebenarnya...tapi sy syor kan pergi lah tgk sendiri...mmg sangat seronok..

So, ajak2 la kawan2 yang lain datang ke i-city..memang sangat menarik kat sini...tarikan utama dy adalah lampu2 yang dah di gubah menjadi sesuatu yang berbeza...

SELAMAT DATANG KE I-CITY


Saturday, October 9, 2010

tired but great!

work hard for a better life..banyak yang kte leh simpulkan dari ayat ni..ad peribahasa mengata kan...berakit-rakit ke hulu,berenang-renang ke tepian...atau lebih senang di fahami..bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian...tiada kejayaan semanis madu tanpa pengorbanan sepahit hempedu..banyak lagi ayat2 yang menggambarkan kejayaan tu xkan datang dengan mudah...

dengan usaha juga kita akan dapat kejayaan..adakalanya..ble kte sudah berusaha bersungguh-sungguh,kejayaan tidak berpihak kepada kita...ad yang akan putus asa dan kecewa..tapi bila kte fikirkan balik..ad hikmah di sebalik kegagalan kita..mungkin usaha yang kita rasakan sudah habis baik tu sebenarnya tidak cukup untuk kejayaan yang hendak kita capai..ad hikmah di sebalik setiap kejadian tu..

so,berusaha dan bekerja keras untuk kehidupan yang lebih cerah di masa hadapan..hem...a lot of things to do...just teruskan usaha sehingga berjaya...

Thursday, September 23, 2010

mercun lagi...hai..

hai..mercun..mercun..xhabis habis dengan mercun...
bila la mereka2 ni nak sedar..
nak mengadu sebenarnye..huhuhu...asik2 meletup sana sini...xkira mase...mmg la masih dalam mood raye..tapi kalau dah jam 2 pagi masih meletup, x ke mengganggu orang lain??
tekejut taw..tetibe je meletup...huhuhu..
haaaa..baru je kate..da meletup lagi..hadoi..tension...
baru nak tenang kan diri..tekejut lagi...hish...

Sunday, September 19, 2010

ubat vs herba

pada pendapat korang la kan....hem....antara ubat yang selalu doktor bg and yang kite ambil kt farmasi tu dengan ubat2 tradisional,mane yang lagi bagus??
macam ak yang demam,batuk and selesema ni...bile g klinik je,doc mesti bg ubat yang same je...balik2 panadol,ubat flu and ubt batuk yang xsedap(perisa buah2an da hbs kate ny)..huhhu..payit...da la saiz dy besa..tesangkut kat tekak ni..kekadang mau tekuar balik..tyme tekuar balik tu..tersangat la payit..apak kate,payit tu  ubat..mmg la ubat payit..mane ad ubt yang manis2(melainkan ubat dos kanak2)...huhuhu...

ni panadol 650g...ak makan sebijik je...xlalu nk telan 2 bijik...huhuh..seksa taw..

compare dengan ubatan herba macam makjun(campuran herba2 yang selamat untuk dimakan),barli dan halwa kundur..(untuk sejukkan badan..dari dalam la)ak lebih suke minum air bali suam and air halwa kundur..manis, sedap dan mujarab..heheh...xpayah nk seksa diri telan ubat yang besar2 tu..yekk!!!


ni contoh makjun..tapi ak xmakan janis yang ni..selalu nye mak ak yang beli kan..dy pandai sikit bab2 herba kampung ni...sbb tu mak ak awet mude..xcaye?nnt ak upload gambar family..tp bkn skrg la..akan datang..hhehehe...

 ni lak halwa kundur..kalau makan cmtu je mmg manis..rendam or rebus dengan air panas..kemudian minum suam2..sedap...panas badan pun kurang..heheh


so, bagi korang2 yang terbace post ni kan..korang rase mane yang lg bes?? mmg la herba2 ni kdg2 efek dy lambat sikit...ubat2 tu bg efek yang drastik sket..tp bg ak la kan..ak lebih ske herba2 ni...ad macm2 rase..tp kne pandai amek..rujuk org yang bijak bab2 herba ni...kalau silap amek,mudarat nanti..huhuhuh...
ikut diri masing2 la kn?bagi yang xsuke telan pil..boleh amek alternatif lain..heheh...tp dgn nasihat dr org yang boleh di percayai...jangan men hentam je taw..

kembali ke UPM

akhirnya...cuti sudah pun berakhir..tapi demam bermula..huhuhuhu...hadoi...dalam 2 minggu cuti half sem ni...3 kali demam...nasib badan...berat badan makin susut...huhuhu...ble la nk gemok ni...
pulang ke UPM naik keteapi KTMB...bukan xnk naik bas...tp takut terperangkap kat celah2 traffic jem...malas la...rimas...even saye xdrive bas tu pun...ahahha...seronok sbnr nye nek train ni..perjalanan nye terus je..xd benti2 sgt...even kekadang tu ad la jugak dga bunyik mcm2 (geseran antara gerabak dengan landasan laa...) tp, ttp seronok..eheheh..nk rase? cbe la perkhidmatan train pulak...bukan komuter tau..komuter kadang2 sesak..sye pun rimas...tekepit2..dgn haruman2 sekeliling..hadoi..ponin den...try la keretapi antara bandar..hahaha...
hem..takat sini dulu..saye nk g kelas ni..maklum la..kelas da mule..heheh..dengan azam baru..nk belaja bersungguh2..cayok2...!!!

Wednesday, September 15, 2010

sehari di rumah...

gudmorning lampu...aii...golap je bilik...hadoi...terpakse gak bangun walaupun mate ni xleh nk bukak...
mane xgelap bilik...ak bangun xnk bukak mate..jalan turun bawah pn tutup mate lagi...
elok lak tu xjatuh tangga...ibu saye kate anak dara xelok bgn lewat..uuhuhu...tp kdg2 terlajak jugak.....bukan sengaja...
saye pn turun la bawah..ibu kene pergi sekolah..mengajar..hari ni dah mula kelas tambahan untuk adik2 yang nk UPSR xlama lagi..bukan adik2 y nk exam je berkorban mase taw..ibu saye n cikgu2 lain pn berkorban sama...so,berusaha la ye adik2..buat yang terbaik..
cerita pasal nk exam ni teringat kat adik2 saye kat rumah ni haa...hadi, ana...blaja la dik oii....akak maleh nk marah2 suh blaja..nnt tension lak korang nk blaja..blaja terpakse xbes...even korang tahun depan baru nk UPSR n PMR..tp da kne mula blaja dari sekarang...akak ni bkn nye pandai sgt...tp ble tgk adik2 akak berjaye...seronok jugak hati akak ni...hemm...tape..tape..kte semua berusaha same2 ye adik2....
berbalik pada sehari di rumah...hari ni hujan sepanjang hari...dari pagi..sampai la ke petang...nk keluarkan baju untuk sidai pun...matahari cam segan2 je nk keluar...hai..xkering la baju nmpk nye...nasib baik gune pewangi baju...soflan limited edition(mother's day edition)...xd la bau hapak...hem....
tetibe terase nk memasak lak...try masak sambal telur...ehehe....baru belajar nk masak ni..boleh tahan jugak..janji leh makan...lapar ni...kalo ak sowg2 xkesah xmkn nasik...tp sian kt adik2 ak...masak nasik...jadik tu..xmentah,xbubur..sedang2 je..kat umah kte org mmg da terbiasa dgn 'branch'...(breakfast + lunch)...senang..ahahah....
petang pun hujan lagi...xleh nk jemur kain lagi..hai....ble nak kering baju2 ak ni.....dalam kul4 cam tu..ibu pun pulang..kesian tgk ibu...letih je balik....ibu pun da letih nk masak...tape la...penat tu ngajar....kte penat blaja..yang mengajar pn same penat...so, sye pn biar kn ibu saye berehat...baru je ibu nk duduk kt kusyen...tetibe je dgr sore budak...'assalamualaikum....cikgu,kami datang nk beraye....'.  kesian ibu.....saye tolg bancuh air je la...nk wat y lain xmmp...lupe y kte masih dlm bulan syawal...hehheh
ahahaha..operasi dapur ke-2 untuk hari ni..masak sardin...bukan men tuang je...tumis2 sikit..tambah so'on sikit n cili serta bawang....siap pun....sardin pun sedap ap...tetibe teringat pada zaman sebelum ni...rindu sangat pada k.ila(SU MTM sesi lepas)..dy sgt suke wat cucur...sye pun nk try wat cucur bawang...men bubuh je..tah ap rase tah...xnk wat byk2...nnt rugi xhabis...masuk kn bawang,telur,daun bawang,tepung gandum,serbuk kunyit skit,garam secukup rasa n bancuh dengan air...jadik la cucur bawang...habis jugak dorg makan..bangge la kejap....
ibu pun sudah terjage...apak pun sudah pulang dari kerja....sy pun mule buke lappy...on streamix n online dgn girang nye..konon nk wat esemen...wat jugak..tp smbil2 tu online la...ehehh..takat sini dulu ye...saye nk eksplore lagi tntg blog ni...biase la..baru lagi...hem...

Tuesday, September 14, 2010

permulaan..

testing...testing...test....1..2..3..
ok da kot...
baru mule nk mengenal dunia blog nih...ahahah....
ampun...segan pn ad..kengkawan lain da hebat2 belake blog dorg...
sy ni baru mengesot nk blaja bab blog ni..
ehehhe...tape...tape...saye pn xtaw nk tulis ap sebenar nye....
tp...di sebabkn nk testing...nk taip jugak..even agak merapu

sekarang nk test masukkan gambar..gamba ni ori taw...
amek sendiri ag...just tmbah tulisan jek...yg len ori...ahaah...


cantik kan?? KLCC tyme mlm...tyme tu saje jalan2 dgn member2....pastu tgk atas cam cantik je..ak pn snap la..dgn henpon y xla mahal mane..tp ske sgt pkai...sbb gambar dy cantik...3.2megapixel...nokia..cantik kan KLCC

freshie...

i'm new here...
ampun kalo simple2 je...baru nk stat ni...even da lmbt...
tp better late then never....