Sunday, September 19, 2010

ubat vs herba

pada pendapat korang la kan....hem....antara ubat yang selalu doktor bg and yang kite ambil kt farmasi tu dengan ubat2 tradisional,mane yang lagi bagus??
macam ak yang demam,batuk and selesema ni...bile g klinik je,doc mesti bg ubat yang same je...balik2 panadol,ubat flu and ubt batuk yang xsedap(perisa buah2an da hbs kate ny)..huhhu..payit...da la saiz dy besa..tesangkut kat tekak ni..kekadang mau tekuar balik..tyme tekuar balik tu..tersangat la payit..apak kate,payit tu  ubat..mmg la ubat payit..mane ad ubt yang manis2(melainkan ubat dos kanak2)...huhuhu...

ni panadol 650g...ak makan sebijik je...xlalu nk telan 2 bijik...huhuh..seksa taw..

compare dengan ubatan herba macam makjun(campuran herba2 yang selamat untuk dimakan),barli dan halwa kundur..(untuk sejukkan badan..dari dalam la)ak lebih suke minum air bali suam and air halwa kundur..manis, sedap dan mujarab..heheh...xpayah nk seksa diri telan ubat yang besar2 tu..yekk!!!


ni contoh makjun..tapi ak xmakan janis yang ni..selalu nye mak ak yang beli kan..dy pandai sikit bab2 herba kampung ni...sbb tu mak ak awet mude..xcaye?nnt ak upload gambar family..tp bkn skrg la..akan datang..hhehehe...

 ni lak halwa kundur..kalau makan cmtu je mmg manis..rendam or rebus dengan air panas..kemudian minum suam2..sedap...panas badan pun kurang..heheh


so, bagi korang2 yang terbace post ni kan..korang rase mane yang lg bes?? mmg la herba2 ni kdg2 efek dy lambat sikit...ubat2 tu bg efek yang drastik sket..tp bg ak la kan..ak lebih ske herba2 ni...ad macm2 rase..tp kne pandai amek..rujuk org yang bijak bab2 herba ni...kalau silap amek,mudarat nanti..huhuhuh...
ikut diri masing2 la kn?bagi yang xsuke telan pil..boleh amek alternatif lain..heheh...tp dgn nasihat dr org yang boleh di percayai...jangan men hentam je taw..

kembali ke UPM

akhirnya...cuti sudah pun berakhir..tapi demam bermula..huhuhuhu...hadoi...dalam 2 minggu cuti half sem ni...3 kali demam...nasib badan...berat badan makin susut...huhuhu...ble la nk gemok ni...
pulang ke UPM naik keteapi KTMB...bukan xnk naik bas...tp takut terperangkap kat celah2 traffic jem...malas la...rimas...even saye xdrive bas tu pun...ahahha...seronok sbnr nye nek train ni..perjalanan nye terus je..xd benti2 sgt...even kekadang tu ad la jugak dga bunyik mcm2 (geseran antara gerabak dengan landasan laa...) tp, ttp seronok..eheheh..nk rase? cbe la perkhidmatan train pulak...bukan komuter tau..komuter kadang2 sesak..sye pun rimas...tekepit2..dgn haruman2 sekeliling..hadoi..ponin den...try la keretapi antara bandar..hahaha...
hem..takat sini dulu..saye nk g kelas ni..maklum la..kelas da mule..heheh..dengan azam baru..nk belaja bersungguh2..cayok2...!!!